Asbestemming

Na de crematie blijft de as 30 dagen in het crematorium. Dit is in de wet geregeld, de zogenaamde bezinningsperiode. In deze periode heeft u de tijd om na te denken wat u met de as van uw overleden dierbare wilt doen. 

De mogelijkheden

Ongeveer twee weken na de uitvaart krijgt u van ons een brief waarin u de as bestemming kunt aangeven. Een as bestemming kiezen is heel persoonlijk.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sierurn. We hebben diverse modellen op voorraad staan waar u uit kunt kiezen. Deze kunnen we ter plekke voor u vullen. Mocht uw keuze er niet bij zitten kunnen we altijd iets voor u bestellen. We hebben diverse brochures liggen die u kunt inzien.

Heeft u zelf iets gezien? Ook daar kunnen we u mee verder helpen.

As verstrooien

Wilt u de as van uw overleden dierbare verstrooien, dan zijn er een aantal mogelijkheden. U kunt er voor kiezen om de as op ons strooiveld te verstrooien. Hier staat ook de gedenkboom. U kunt bij ons een blaadje bestellen met daarop de naam van uw dierbare en een eventuele persoonlijke boodschap. Deze bevestigen we aan de boom ter nagedachtenis aan uw geliefde. Het strooiveld is het gehele jaar vrij toegankelijk.

Een andere mogelijkheid is een verstrooiing per boot of vliegtuig over de Noordzee. Ook dit kunnen we voor u verzorgen.

Wilt u liever verstrooien op een andere plek die bijzonder voor uw dierbare was, dan kan dat natuurlijk ook. Houdt u wel rekening met de regels voor het uitstrooien van as. U heeft toestemming nodig van degene van wie de grond is.

Klik op deze link voor de tarieven van de asbestemming 2022.

 

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend advies over de mogelijkheden wat u met de as kunt doen? Het team van Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar helpt u graag verder. Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 072-2013055 of vul onderstaand formulier in.